Lectii interactive online pentru

gimnaziu

Urmarind programa scolara, rezumam materia într-un video interactiv, o sedimentam prin prezentari vizuale si audio apoi o verificam prin teste.

Învață să înveți

De 10 în 10 minute

Bursa anuala pentru profesori si personalul auxiliar din invatamant: ce pot face cu banii

Cadrele didactice vor primi in curand suma de 150 de euro anual, pentru a se pregati suplimentar si a deveni dascali mai buni.
 
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a promis o bursa anuala de 150 de euro pentru toate cadrele didactice, dar si pentru personalul auxiliar din invatmant, destinata participarii la cursuri de formare.
 
"Stiti ca bugetele au crescut, ne uitam in executia bugetara, nu in promisiuni. Deja dupa doi ani putem sa vedem executia bugetara. Eu sunt convins ca si pentru 2015 vor creste sumele, in plus am incercat si vom folosi la maximum resursele europene, fondurile structurale in lunile urmatoare. Profesorii vor primi din nou acel instrument, candva era 100 de euro, acum vor fi 150 de euro pentru dezvoltare profesionala (cumpararea de carti si alte materiale didactice sau participararea la programe de formare profesionala -n.r.)", a precizat ministrul.
 
Bursa de 150 de euro pentru dascali si personalul auxiliar din invatamant reprezinta o completare a programului din 2007, care pevedea 100 de euro pe an pentru materiale didactice, ce puteau fi cheltuiti doar in scopuri profesionale.
 
Bursa promisa de ministrul Educatiei reprezinta un ajutor pentru personalul din invatamant, pentru a preda mai bine elevilor, pentru a fi la curent constant cu noutatile din domeniul pe care il predau si pentru imbunatatirea tehnicilor pedagogice pe care le detin.
 
Astfel, cadrele didactice si personalul auxiliar din invatamant isi pot achizitiona cu cei aproximativ 700 de lei pe care urmeaza sa ii primeasca anual fie carti de specialitate si materiale didactice, fie pot participa la programe de training si coaching, inclusiv pentru predarea dupa noile metode, cele digitale.
 
"Este minimum necesar, dar pana la urma este o suma pe care o primim, nu o dam", spune un profesor din Capitala.
 
De asemenea, Pricopie a subliniat ca urmeaza sa fie finalizat un document prin care naveta pe care o fac elevii si dascalii pentru a ajunge la unitatile de invatamant ar urma sa fie decontata, cel putin partial, fiind folosite pentru aceasta fonduri structurale.
 
"Incercam sa clarificam problema cu naveta elevilor si a cadrelor didactice. Problema elevilor cu naveta este clarificata de anul trecut, asigurand surse de finantare. Si naveta cadrelor didactice trebuie clarificata, pentru ca unele unitati administrativ-teritoriale deconteaza, iar altele nu. Am stabilit ca vom analiza acest subiect sa vedem cum reusim unitar la nivel national sa se faca decontarea, introducandu-se, evident, niste plafoane. Sunt cazuri greu de crezut: 120 de kilometri dus, 120 de kilometri intors in fiecare zi. Trebuie sa vedem exact cum stau lucrurile si sa finantam aceasta naveta", a completat ministrul.
 
In ceea ce priveste Programul “Bani de liceu”, Remus Pricopie a spus ca suma alocata va creste pana la aproximativ 250 de lei de la 180 de lei.
 
 
Sursa: www.portalinvatamant.ro