Lectii interactive online pentru

gimnaziu

Urmarind programa scolara, rezumam materia într-un video interactiv, o sedimentam prin prezentari vizuale si audio apoi o verificam prin teste.

Învață să înveți

De 10 în 10 minute

Programa scolara noua predata dupa manuale vechi: cum se descurca invatatorii

Cadrele didactice intampina dificultati in procesul de predare a noii programe de invatamant la clasele I si a II-a dupa vechile manuale, al caror continut este practic depasit.
 
Programa scolara s-a modificat, iar elevii de clasa I au invatat deja literele de la clasa pregatitoare si majoritatea dintre ei stiu sa citeasca cuvinte simple.
 
Majoritatea invatatorilor de la clasa I si a II-a spun ca prefera sa realizeze singuri fise de lucru, care sa ii ajute sa le predea copiilor, deoarece vechile manuale mai mult ii incurca, insa sunt mai bune decat nimic.
 
"Elevii au invatat deja litere la pregatitoare, stiu sa citeasca etichete. Acum vom incerca sa adaptam vechile manuale la noile programe, dar vom folosi si fisele facute de noi. (...) Este unul dintre cei mai grei ani pe care i-am avut la clasa I, din lipsa materialelor didactice", a declarat pentru Adevarul Carmen Oncescu, invatatoare la clasa I.
 
Lipsa manualeleor scolare noi, adaptate noii programe scolare, afecteaza si elevii, care vor prinde mai greu notiunile predate fara texte suport adecvate.
 
"Problema este ca elevii au nevoie de texte-suport, insa sarcinile de invatare trebuie trebuie formulate conform noii programe. Oricum, invatatorii s-ar fi folosit de vechile manuale, e mai bine si cu acelea, decat cu nimic. Este o masura de criza si trebuie sa salvam cumva acest moment, in beneficiul copiilor", spune o alta invatatoare.
 
Cand vor fi gata noile manuale
 
Noile manuale scolare ar putea fi gata in cateva luni, poate chiar spre sfarsitul anului scolar, ceea ce va afecta credibilitatea manualelor digitale, arata expertii.
 
"Nu prea au de ales acum, refacerea licitatiei dureaza. Cred ca unele scoli deja utilizau vechile manuale, insa e o solutie fortata de imprejurari si o sa decredibilizeze manualele digitale. Nu m-ar surprinde sa se utilizeze vechile manuale pana la sfarsitul acestui an scolar", spune Tincuta Apateanu, expert in educatie, pentru Adevarul.
 
Ministerul Educatiei a cerut unitatilor de invatamant sa se foloseasca de vechile manuale pana vor fi gata cele noi, pe care dascalii le asteptau inca de la 15 septembrie.
 
De ce intarzie manualele scolare
 
Remus Pricopie, ministrul Educatiei, arata ca editorii au contestat licitatia pentru tiparirea noilor manuale scolare si pentru realizarea celor digitale din cauza unor interesa financiare.
 
In acelasi timp, editorii subliniaza ca de vina pentru intarzierea manualelor scolare este chiar Ministerul Educatiei, care a demarat aceasta procedura abia in martie 2014, desi ar fi trebuit inceputa din noiembrie 2013.
 
Editorii atrag atentia si asupra faptului ca la clasa I si a II-a elevii isi iau manualele acasa, deci nu exista in stocul scolilor manuale in plus, iar retiparirea chiar si pentru vechile manuale poate dura aproximativ o luna.
 
La solicitarea primului-ministru Victor Ponta ca elevii claselor I si a II-a sa aiba cat mai repede manuale la dispozitie, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a decis joi sa extinda perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I pana la finalizarea licitatiei privind manualele digitale.
 
 
Sursa: www.portalinvatamant.ro