Lectii interactive online pentru

gimnaziu

Urmarind programa scolara, rezumam materia într-un video interactiv, o sedimentam prin prezentari vizuale si audio apoi o verificam prin teste.

Învață să înveți

De 10 în 10 minute

Elevii au libertatea de a invata?

''Din perspectiva mea, copii in spatiul scolar nu au deloc libertate. Sunt cumva singuri impotriva tuturor. Daca e sa te uiti la ce face un elev, ai sa vezi  ca profesorul  e un adult mai destept, mai inalt, mai puternic decat un copil si il trateaza ca atare. Ca in familie  unui copil  i se cere permanent ceva :  sa invete mai  bine, sa fie cuminte, sa devina cineva, sa nu stea pe calculator, etc. Apoi, cand ajunge  la scoala i se cere sa se poarte responsabil si respectabil  fata de materia scolara. Si asta fara ca studiul sa aiba de-a face cu pasiunea vietii lui, cu intelegerea, cu curiozitatea lui nativa. In fata aceastei presiuni externe, un copil  va cauta permanent sa evite asa ceva. Un principiu in chimie ( care se invata in clasa a Xl-a la liceu)  spune ca daca un echilibru este perturbat, el se deplaseaza in sensul diminuarii fortei. Adica, daca un parinte se asteapta  zilnic la 5 ore de studiu, copilul  va gasi o cale sa invete  3 ore si 2 sa se joace. Daca profesorul ii cere elevului sa faca 10 exercitii, acesta le va rezolva pe cele  trei mai usoare, iar restul le va copia de la un coleg mai constiincios. Intotdeauna cand nu faci lucrurile care iti plac, vei cauta sa le eviti.  Foarte putini profesori  , reusesc sa ii faca pe copii  sa invete de placere. Asta e marea tragedie. O lectie nu e o experienta de viata. Nici macar o poveste. Un test scolar nu are legatura cu iesitul la un fast-food cu colegii.

 

 In acest moment copii cauta calea facila de a trece prin scoala. Accesul la tehnologii le creaza iluzia ca  poti obtine  lucrurile usor, fara efort. Sistemul scolar nu stimuleaza curiozitatea nativa a unui copil.

 

Din aceasta perspectiva spun ca avem un elev cu comportament de prizonier. Totusi, ce se poate face ?

 

La cata cunoastere e si la cate curiozitati sunt in lumea asta, copilul poate sa devina un partener de  dialog aproape de la egal la egal,  cu un  profesor daca este insotit in acest demers de un parinte.

 

El are nevoie de curajul de a pune intrebari. Daca el va reusi, cu sau fara sprijinul unui parinte,  atunci va fi din ce in ce mai mandru. In momentul in care  ii va creste increderea in el  copilul  va gasi o legatura naturala intre placerea de a studia si rezultatele de la clasa. Isi va face loc printre colegi fiindca are curajul de a dialoga cu niste  adulti, fie ei profesori sau rude.

 

Asadar, esenta libertatii la scoala tine de curajul de a pune intrebari si de a-i creste increderea de sine pe baza dialogului de care are parte.

 

Pana atunci, el intrun fel este efectul devastator al presiunii celor care se cred mai destepti decat el si care i ii strica increderea in el si respectul de sine.

 

Cu adevarat, copilul devine liber cand are convingerea ca lucrurile pe care le acumuleaza sunt interesante si ca la randul lui, din aceasta cunoastere el, ca elev,  poate avea un dialog cu adultii, cu colegii, cu prietenii, sau cu orice altcineva din jurul lui, care este diferit de el. '' Ciprian Homm